זוהי הגרסה שלי לעוגיות אמסטרדם טבעוניות. אני לא רץ לטבען כל דבר; לרוב זה בכלל לא דומה למקור. אבל כאן קיבלתי אתגר מכמה חברות במקביל וגם הייתה לי הזדמנות להכיר ולעבוד עם שוקולטיירית בשם אפרת שמכינה שוקולד טבעוני נפלא מה שנקרא "Bean to Bar" – ממש מאפס. שלא כמו הרבה סוגים של שוקולד טבעוני, השוקולד שלה מכיל רק חומרים טבעיים, ובמקום סוכר לבן יש בו סוכר קוקוס שנחשב בריא יותר. אם בא לכם להזמין ממנה, אתם ממש מוזמנים לשלוח לה הודעה.
אם לומר את האמת (ואני תמיד בעד), יש גבול לכמה אפשר "להתעלם" מטרנדים. השם האמיתי של העוגיות האלו הוא לא באמת "עוגיות אמסטרדם". הן פשוט נוצרו במאפייה שנקראת Van Stapele שנמצאת באמסטרדם, ומכאן השם. בשורה התחתונה, אם ניקח רגע את התכלס, מדובר בעוגיית שוקולדצ'יפס "שחורה" שדחפו לה המון שוקולד לבן באופן מרוכז. סוג של אפגרייד ל"קרמוגית", אם תרצו.
בשורה התחתונה, אלו עוגיות ממכרות ומנחמות, שמאוד קשה להפסיק לאכול אותן ובתכלס אם לא יגידו לכם שזה טבעוני – אין שום סיכוי שהייתם יודעים.
רוצים להכין את הגרסה "המקורית"? הכנסו למתכון הזה עוגיות אמסטרדם חלביות!
רכיבים
עבור 16 עוגיות
עוגיות אמסטרדם טבעוניות
100 גרם שוקולד מריר
80 גרם נטורינה (ראו טיפים של מקצוענים)
70 גרם סוכר דמררה
47 גרם סוכר לבן
3 גרם מלח
10 גרם מחית וניל
60 גרם רסק תפוחים
178 גרם קמח
31 גרם קקאו
9 גרם קורנפלור
2 גרם סודה לשתייה
170 גרם שוקולד (ראו טיפים של מקצוענים)
עבור 16 עוגיות
עוגיות אמסטרדם טבעוניות
100 גרם שוקולד מריר
80 גרם נטורינה (ראו טיפים של מקצוענים)
⅓ כוס סוכר דמררה
¼ כוס סוכר לבן
חצי כפית מלח
כף מחית וניל
3 כפות רסק תפוחים
1 כוס ועוד 4 כפות קמח
3 כפות קקאו
1 כף קורנפלור
חצי כפית סודה לשתייה
170 גרם שוקולד (ראו טיפים של מקצוענים)
אופן ההכנה
עוגיות אמסטרדם טבעוניות
- בקערה גדולה יחסית וחסינה למיקרו ממיסים את השוקולד המריר והנטורינה בפולסים של 30 שניות, מערבבים בעזרת מטרפה או לקקן בין לבין.
- לאחר שהכל נמס ואחיד, מוסיפים את הסוכר הלבן והדמררה, מלח, מחית וניל, ורסק התפוחים, ומערבבים בעזרת מטרפה.
- במקביל, לקערה נפרדת שוקלים את הקמח, קקאו, קורנפלור וסודה לשתייה ומנפים (אפשר לנפות את הכל לקערה אחת).
- שופכים את החומרים היבשים לקערה עם השוקולד, ומערבבים עד לקבלת מסה אחידה.
- מעבירים לקערה נקייה, מצפים בניילון שנוגע ישירות בתערובת, ומעבירים לקירור של שעתיים לפחות עד 24 שעות.
- לאחר הקירור, מחממים תנור ל-170 מעלות בתוכנית חום עליון-תחתון (ללא טורבו), ומתחילים לחלק את המסה לכדורים של 40 גרם (למי שאין משקל, זה פחות או יותר גודל של כדור פינג-פונג).
- מהשלב הזה מומלץ לעבוד עם כפפות כדי שהכדורים לא יתחממו מהחום של הידיים. מחלקים כל כדור ל-2 ופוחסים לצורת מיני-פיתה.
- לוקחים כ-7-10 גרם שוקולד (פרלינים מיוחדים, קוביות או שוקולדצ'יפס איכותי), מניחים במרכז אחת ה"פיתות", סוגרים עם ה"פיתה" השנייה בצורה כזו שאין חורים, ומגלגלים לצורת כדור.
- מסדרים את הכדורים המוכנים במרווחים על תבנית מרופדת עם נייר אפייה במרווחים ופוחסים מעט.
- אופים כ-10-12 דקות רק עד שהעוגיות מעט סדוקות בצדדים והמרכז רך. מקררים בטמפרטורת החדר כחצי שעה ואוכלים.
טיפים של מקצוענים
- אני יודע שזה קשה, אבל עשו לעצמכם טובה ותחכו שהעוגיות יתקררו קצת. השוקולד חם מדי בשלב הזה. 30 דקות. תעשו כלים בינתיים ;-).
- בכל הניסויים שעשיתי השתמשתי בנטורינה. אבל אפשר להחליף בכל סוג של חמאה טבעונית אחרת שאתם אוהבים או בשמן קוקוס נוזלי, רק לקחת בחשבון שזה ישפיע על הטעם.
- אפשר להוסיף 5 גרם (כפית) של נסקפה (אבקה. לא קפה מגורען) למסה ביחד עם החומרים היבשים, זה נותן עוד קצת טעם נחמד שמאזן מעט את המתוק.
- אפשר להשתמש בכל שוקולד טבעוני (פרווה) להכנת העוגיות האלו. המלצתי כאמור היא השוקולדים של אפרת, ואז יש לכם אפשרות לעבוד גם עם גרסה טבעונית של שוקולד חלב, לבן, בלונדי ואפילו שוקולד לבן-פיסטוק ולבן-פטל!
- במקום שוקולד, אפשר להכין כדורים של ממרח טבעוני/פרווה כלשהו שאתם אוהבים (השחר, למשל). פשוט מזלפים כדורים על נייר אפייה ומקפיאים, ומשתמשים כמו שוקולד רגיל.
- העוגיות נשמרות נפלא 5-7 ימים בקופסה אטומה בחוץ. בחודשים הקרים יותר, כדי להחזיר את השוקולד למצב נוזלי, מומלץ לחמם 10-15 שניות במיקרו (לא יותר מזה).